1. Domov
  2. Príbehy
  3. Odštartovali sme SIA 2022

Odštartovali sme SIA 2022

Bratislava – “Až 77 % víťazov programu Social Impact Award prevádzkuje svoj sociálny podnik aj 3 roky po získaní výhry,” povedal Jonas Dinger, riaditeľ Social Impact Award International, pri oficiálnom […]

Bratislava – “Až 77 % víťazov programu Social Impact Award prevádzkuje svoj sociálny podnik aj 3 roky po získaní výhry,” povedal Jonas Dinger, riaditeľ Social Impact Award International, pri oficiálnom otvorení slovenského ročníka programu.

Dôkazom je aj Julián Gerhart, ktorý ocenenie Social Impact Award získal roku 2019 s projektom Zmudri. Vďaka krátkym videám Julián pomáha stredoškolákom vzdelávať sa v témach, ktoré sa na školách neučia. Na účte majú už viac ako 50 online kurzov a najnovšie aj príručku kritického myslenia.

Počas otváracieho podujatia k tohtoročnému programu Social Impact Award Slovakia Julián prezradil, že práve zapojenie sa do program bolo pre neho nakopnutím, ktoré potreboval. “V rámci programu som sa zúčastnil cenných workshopov a prednášok, mal som k dispozícii mentora, ktorý mi pomohol a usmernil ma a v neposlednom rade som získal financie na rozbeh. S naším tímom sme vycestovali do Gruzínska na SIA Summit, kde sme spoznali ďalších sociálnych inovátorov” doplnil Julián.

Okrem Juliána sa na Kick off evente mohli návštevníci  stretnúť so slovenskými inovátormi ako Martinou Matejíčkovou z KakawCo, Michalom Trnkom z Gerulata Technologies alebo Braňom Čavojom z Nadácie Cvernovka. Sociálni inovátori zdieľali s mladými študentmi svoje skúsenosti a životné príbehy.

“Sociálne podnikanie je podnikanie, ktoré sa zameriava na riešenie aktuálnych spoločenských výziev a má tak spoločensko-prospešný cieľ, čo danú činnosť robí zmysluplnou nielen pre samotneho podnikateľa, ale je prínosom pre celú spoločnosť. Najmä dnes vidíme veľký potenciál mladých ľudí, ktorí chcú prispieť k lepšej budúcnosti, avšak nemajú vytvorené vhodné podmienky na zrealizovanie svojich inovatívnych nápadov. Aj preto sme sa rozhodli priniesť Social Impact Award opäť na Slovensko.” hovorí projektová koordinátorka programu Dorota Žuchová.

Program Social Impact Award je určený pre mladých ľudí vo veku od 18 do 30 rokov, ktorí chcú rozvíjať svoje nápady a premieňať ich na fungujúce podnikanie s pozitívnym dopadom na spoločnosť.

Program pokračuje workshopmi v Trnave (26. – 27. marca), Trenčíne (2. – 3. apríla), Žiline (9. – 10. apríla), Banskej Bystrici (7. – 8. mája) a Bratislave (26. – 27. mája), do ktorých sa môžu zapojiť mladí ľudia do 30 rokov s konkrétnym nápadom, ale aj bez neho. Viac informácií o priebehu programu nájdete na slovakia.socialimpactaward.net.

Partnermi Social Impact Award Slovakia sú: Coworking Cvernovka, SAP, ERSTE Stiftung, Wirtschafts Universitat Wien, Nadačný fond Telekom, Nadácia Slovenskej sporiteľne, Nadácia TESCO, Accenture a Nadácia Pontis.